poniedziałek, 19 września 2011

Dynia i Brzoskwinia oraz ząbki, ząbki gdzie jesteście...?

Pani dr: " A ząbków to już ile macie...?"
My: " Ząbków...ale o co chodzi, jakich ząbków...:)?"

Kubuś za parę dni kończy 8 miesięcy ale zęba nawet nie widać... czekamy i chyba coś powoli zaczyna się dziać bo wszystkie oznaki są łącznie z lekkim podwyższeniem temperatury. Od dwóch dni czekamy albo na zęby albo na ..chorobę bo sezon nie ciekawy jest teraz i co rusz słyszę o wirusach panoszących się po znajomych.

Sezon dyniowy w pełni , więc zaczynam od dżemów i wertuje przepisy co by tu jeszcze z "tej" dyni wycisnąć:)
Sposób na przetwory dyniowe mega prosty:

Dyniowo-brzoskwiniowe przetwory:
Dynię umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki po obraniu ze skóry. Z brzoskwiniami zrobić to samo.
Przygotowane smażyć na patelni co jakiś czas mieszając ok 40 min. Można doprawić wg gustu. Moje choć bez cukru wyszły pyszne słodziutkie od owoców.
Gorące poprzelewać do przygotowanych wcześniej słoików i po zakręceniu odwrócić do góry dnem.
Pozostawić od ostygnięcia, nakryć ręcznikiem.
I gotowe:) Życzę smacznego na przykład dodając je do kaszy jaglanej. Mniam! Kubusiowi też smakowało:)
Photobucket
Photobucket

1 komentarz:

  1. Zapisujemy się do klubu bezzębnych :) Mania lada dzień kończy rok a w buzi pusto :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń